Autor: 021.rs

Novi Sad
19.01.2022.
08:50 > 08:58
Zaštitnik građana utvrdio je propuste u postupanju Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, Ministarstva za rad, PIO fonda i novosadske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu.
  • Brane

    19.01.2022 17:28
    U pitanju je moja zena
    @M itekako moze biti ugovor o radu sa nerezidentom, samo sto PiO,RFZO, nadlezna ministarstva pa i poreska te guraju u njihove obrasce, tamo gde znaju da se snadju. Ja tako radim od 2012 pa je i moja zena nasla posao po istom modelu.Trenutno se vodi sudski spor.Kad ga dobijemo sve ce biti na guglu dostupno obicnom svetu.Mozes mi pisati na kolarovbranislav@yahoo.com ako imas neka pitanja.
  • Brane

    19.01.2022 17:18
    U pitanju je moja zena
    @Andjelina i moja zena je imala zdrastvenu knjizicu, ali mi nismo znali da nam uskracuju prava na nadoknade kod bolovanja sve dok nije predala zahtev za porodiljsko.
    Inace porez i doprinose si duzan sam da obracunas i platis kad radis za nerezidenta.To je tako propisano zakonom RS.
  • Brane

    19.01.2022 17:07
    U pitanju je moja zena
    @Andjelina i moja zena je imala zdrastvenu knjizicu, ali mi nismo znali da nam uskracuju prava na nadoknade kod bolovanja sve dok nije predala zahtev za porodiljsko.
    Inace porez i doprinose si duzan sam da obracunas i platis kad radis za nerezidenta.To je tako propisano zakonom RS.
  • Koviljka

    19.01.2022 16:34
    Porodilja iz Novoga Sada..
    PROBLEM? Dobar advokat, da joj sve doprinose isplate koje je redovno uplaćivala, kamate za sve vreme, zatezne kamate dok joj sav novac ne isplate! A onda tužba u Salzsburg za kršenje ljudskih prava, da se lepo razjasni dokle više da u Srbiji radi ko šta hoće te i tu dokaže sve. SREĆNO!
  • M

    19.01.2022 15:37
    @brane
    Ako letonska firma nema predstavništvo u Srbiji, ugovor koji su potpisali ne može nikako biti ugovor o radu. I to jeste greška u administraciji da je zavedu kao da je zaposlena. Realnije je da vam vrate sve doprinose koje ste uplatili nego da očekujete naknadu.
    I ja radim, tj.sarađujem sa jednom estonskom firmom i mi imamo ugovor o poslovnoj saradnji a ovde sam se registrovala kao preduzetnik, samostalno obavljanje delatnosti. Taj status je takođe daleko od idealnog jer preduzetnice nisu u ravnopravnom položaju kao i redovno zaposlene žene.. Šta više, ima tu debele diskriminacije. I ja planiram trudnoću, ali sa velikom zebnjom..
  • Andjelina

    19.01.2022 14:55
    Svi pametni
    Evo ja sama sebi uplacujem doprinose jer firma nema sediste u Srbiji. Nisam IT sektor. Oporezuju normalno 65% i placam u Trezoru. Jedino banki sam morala odneti razne potvrde da bi mi se vodila uplata (u evrima) kao plata jer ni to drzava nije sredila. Uredno imam overenu zdravstvenu knjizicu. To je ista stvar i zao mi sto se ova borba vodi od strane obicnih ljudi ka majci koja je izmirila svoje doprinose. Veca bruka ovde po komentarima, ljubomora...uzas...
  • Isidora

    19.01.2022 14:50
    Muškarci
    Što volim kad se na ovakve teme nakače muškarci koji ne samo da misle da ih ova tema ne dotiče pa uzmu da cinično pljuckaju po nepoznatoj ženi uz komentare da je "garant frilenserka", nego uspete i da provučete samosažaljevanje i pričate o sebi. Vau, svaka čast! Sram vas bilo.
    Ženi podrška, utešno je da je ombudsman reagovao pravično iako nema nikakvu realnu moć.
  • Mile

    19.01.2022 14:30
    Hmm...
    Ovo je pokušaj prevare.
    Stalno zaposleni u Litvanskoj firmi, plaćaju porez i doprinose u Litvaniji.

  • Baba Mira

    19.01.2022 14:19
    Ma kako da ne...
    Ova misli da smo mi blesavi...
    Vodi se u Letonskoj firmi, a sama sebi uplaćuje doprinose u Srbiji???

  • Burić

    19.01.2022 13:46
    5G
    Samo paljba iz drżave srbije pametnog spašava !!!!
  • Gox

    19.01.2022 13:32
    @dule
    Pa ti idi u (severnu) Makedioniju ili Byljgarskupa tamo radi za 5%. Ali, tamo ces morat da platis porez dok u Srbiji do nedavno nisi morao. Znam gomilu takvih kao ti sto su za kesh uzimali nekretnine jer im je "ostalo" posto im je bruto plata ustvari neto plata jer ne placaju ni dinara porez
  • Brane

    19.01.2022 13:27
    U pitanju je moja zena
    Nikakav freelance nije u pitanju.Cist ugovor o radu sa nerezidentom je potpisan.Dok su se placali doprinosi niko se nije zalio, ali kad je doslo da drzava plati nadoknade za porodiljsko onda ne moze.Nema šifre, nema piba sve sami glupi izgovori.I da, evo vec vise od dve godine cekamo na pare.
  • Miki

    19.01.2022 13:25
    @Bivši freelancer
    Ako si otisao, i neka si. Takvi kao ti, sto ne placaju poreze, ne trebaju nijednoj drzavi, pa ni Srbiji. Bas da vidim koliki ces sada porez da placas sada u Nemackoj, i koliko ces morati da zaradjujes da bi imao isti zivotni
    standrard kao sto si imao u Novom Sadu.

    Ali ippak, ruku na srce - nasa poreska uprava je gomila neukih i nezainteersovanih pooreskih neznalica koji prave greske na dnevnom nivou ali ostaju nekaznjeni za svoje postupe i to Srbija mora da POD HITNO promeni inace ce se sve raspasti.
  • dule

    19.01.2022 12:02
    Li-man
    19.01.2022 • 09:44
    Hm...
    U pitanju je frilenserka.
    Oni rade preko Letonije.
    Pitanje je, koliko dugo plaća doprinose.




    Pise ti u tekstu:
    "Iako je posedovala dokumentaciju kojom potvrđuje da je u radnom odnosu, da su porezi i doprinosi uplaćeni za 18 meseci koji prethode odsustvu sa rada..."

    znaci da je zadovoljila zakonske zahteve.
  • Pera

    19.01.2022 10:59
    Nije prihvatljivo da ovi postupci tako dugo traju. Ako je placala doprinose kao frilenser po prijemu uplate onda nema pravo na porodiljsko bez obzira na iznos placenog poreza jer joj to pravo ne pripada (povremeni prihodi) ako je bila u statusu zaposlenog lica onda ima pravo na porodiljsko.
  • Bivši freelancer

    19.01.2022 10:48
    Pozdrav iz Berlina

    U Srbiji samo na odmor.Možda ni tad.Kad su mi poslali plavu kovertu aprila prošle godine da platim 55% poreza na 600 zarađenih eura 75 hiljada dinara koje sam pošteno radio stranim poslodavcima tri meseca unazad i utrošio 200 efektivnih radnih sati i uredno prijavljivao svaki zarađeni dinara i tražio da mi urade porez na tih 75 hiljada dinara 620 eura uplaćenih od Nemačkih firmi za web dizajn koji sam radio u Novom Sadu i to kao senior web dizajner ne početnik dobio sam odgovor"dobićete pismeno obaveštenje poštom".NAkon 15 dana izlazi Vučić pred kamerama i kaže"porez na IT usluge mora da se plati pod pretnjom plenidbe stvari".

    U roku od 15 dana sam otišao iz Srbije sa ušteđevinom koja mi ostala.U Srbiji može ostati samo debil da radi manualne nisko platežne poslove i genetski mazohista.Dok god narod glasa za 20 ili 30 eura na izborima nema mesta za nikakve preduzetnike u Srbiji.

    Sve je laž,mito,korupcija,prevara i kriminal u Srbiji.Sve.Od naroda od kafe kuvarice u opštini do čelnih političara u svakom gradu.

    Mogu samo da žalim što i ranije nisam otišao.Samo mi je to žao.

    Sa kretenima ne vredi pričati.Niti objašnjavati.Ostaviti ih da budu kreteni i spašavati živu glavu i svoje znanje tamo gde se plaća i ceni znanje.Prvom prilikom kad mi ponude državljanstvo sa zadovoljstvom ću ga prihvatiti.Još ću dati zahtev i da ime promenim u nemačko ne treba mi srpsko ime više.Neka ga Vučiću da me vodi kao pokojnika koji glasa jedne te iste face od lopova unazad 30+ godina.
  • Sss

    19.01.2022 10:20
    Vodi se u Letonskoj firmi, a sama sebi uplaćuje doprinose u Srbiji kao privatnik?

    Pa ovakve ludosti ni kompjuter ne može da svari.
  • Lala

    19.01.2022 10:02
    Sramota
    To je zato što u državnim službama većinom rade polupismeni stranački " kadrovi" koji ne znaju ništa,a tako se prave pametni da neće nikog ni da pitaju. I ko će sad odgovarati zbog maltretiranja ove žene. Niko jel bože moj to su partijski poslušnici koji su nedodirljivi.
  • Kostić Amsterdam

    19.01.2022 09:55
    Ko god može neka beži što pre

    Dok god sam radio bilo šta u Srbiji ni za hleba mi nije ostajalo takoreći.

    U Srbiji prvih 200 eura plate zarade država ti "kuca" 65 % poreza i doprinosa i taksi i akciza.Na tih 200 eura plate i zarade.I još moraš da čekaš u redu u smrdljivoj poreskoj upravi gde 99,9% njih rade uposleni preko rodbinskih i stranačkih veza da ti lik sa kupljenom diplomom ekonomiste "objasni" zašto ti je "porez čak 65% odnosno 140 eura na zarađenih 200 ili 250 eura".

    OD 2018 e sam u Amsterdamu došao tako što sam poslao svoj youtube profil Holandskoj agenciji to što znam da radim pre toga učio Holandski jezik godinu dana dok nisam naučio isto to što sam radio u Srbiji za smrdljivih 300-400 eura u lokalu lokalnim Novosadskim i Beogradskim firmama 2017 e godine u Netherlandu sam zaradio 46 hiljada eura prošle godine pre poreza sa gratis 13 om platom za Katolički Božić 25 decembra.Na godišnjem nivou mi ostane nakon režija,poreza i hrane oko 25 hiljada eura.Čisto.

    Isti posao isti laptop na kome sam radio u Srbiji ista platforma Wordpress klasična administracija sajtova i dizaj Internet sajtova nikakvo teško programiranje.

    Radni uslovi 20 puta bolji.

    Nakon svega pet godina rada stičem pravo na penziju koja mi je 60% plate.U Srbiji radio 14 godina kažu ti "A NE MORA I 15 u godinu da uplatiš radni staž i doprinose sa 65% poreza i nameta da bi dobio penziju 120 eura"

    Ko god može neka hvata prvu priliku da beži iz tog kaveza.Ali ko god može.Starost će Vam zašto.Ali tada je kasno.Prekasno.


  • Li-man

    19.01.2022 09:44
    Hm...
    U pitanju je frilenserka.
    Oni rade preko Letonije.
    Pitanje je, koliko dugo plaća doprinose.
  • Мирко

    19.01.2022 09:28
    Дуле
    Још си овде?
  • Novosadjanka

    19.01.2022 09:15
    I onda se pitamo zašto frilenseri do sada nisu plaćali porez. Zato što ovde niko pojma nema gde da svrsta takve radnike, kako da ih oporezuje, kako da uplaćuju staž i osiguranje. Nisu deca kriva.
  • NS

    19.01.2022 09:14
    Trudnoća, blaženo stanje...
    Realnost u Srbiji: Trudnoća- stres, nezaštićenost, ranjivost koju svi koriste (prvo doktori koje te plaše da ćeš roditi bolesno dete, ako ne uradiš testove za XYX evra, ljudi koji trče pre tebe da sednu u busu, u redu u radnji, otvaranje bolovanja- čekanje satima u redu za komisiju, betanija- posebna priča, bez XYX evra pogledaće te tek kada bebi oslabi puls i dođe do komplikacije, posao- ako te čeka, sigurno je da ti je neko smeštao i da ćeš biti degradiran, što je i bolje od situacije kada te sačeka otkaz, itd...).
  • Ana

    19.01.2022 09:09
    Užas. Noćna mora svake (buduće) majke.
    Oj Srbijo, hoćeš li ikad postati uređena država ???
  • Dule

    19.01.2022 09:09
    Tek će mladi odlaziti odavde

    Posle se neko pita zašto svako normalan sa poštenom diplomom i poštenim obrazovanjem želi da ode odavde zauvek i zašto običan majstor za bilo šta traži 100 eura za dolazak samo bez da nije video to što treba da radi i zašto Vam je najobičniji pregled kod bilo kog normalnog lekara 50 eura i zašto više ni čistačice ne rade ispod 1000 dinara po satu.

    Glupom narodu objašnjavati da je glup?Debilima objašnjavati da su debili?Mazohistima objašnjavati da su mazohisti?Daš im 100 eura pred izbore i kažeš"Narode to ti je to,dobio si pare ajde pozdrav...".

    Nema gore države za bilo kakav razvoj preduzetništva od Srbije.U Severnoj Makedoniji IT porez 5% u Srbiji 50%.Brava se raspada na ulazu u poresku upravu od dotrajalosti nije promenjena unazad 30 godina a porezi najveći u Evropi.

    I narod ćuti i trpi.Ko ovca.Šta god mu radio i kofom fekalija ga polivao ćutaće i trpeće.Ko stoka u štali.I plaćaće i poreze i doprinose i račune na vreme.


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna